Educatie bancara - tot ce ar trebui sa stii despre credite si finantari

February 9th, 2021
Educatia financiar-bancara este o necesitate pentru oricine, indiferent daca utilizeaza sau nu instrumente sau servicii bancare ori de numarul surselor de castig. Prin intelegerea mecanismelor care stau la baza cresterii potentiale a veniturilor, vei reusi sa-ti gestionezi corect resursele si sa-ti asiguri un raport echilibrat intre venituri si cheltuieli.

In plus, daca esti un antreprenor cu un business inregistrat sub forma unui SRL, PFA sau II, cu siguranta a fost nevoie sa deschizi un cont activ la una dintre institutiile bancare din Romania.
Daca, insa, te-ai confruntat cu momente in care ai avut nevoie de un aport de capital pentru gestionarea afaceriiーde tipul cheltuieli de productie, plati pentru furnizori sau salariiーsi nu ai reusit sa acoperi acest deficit prin intermediul bancii, trebuie sa fii la curent cu toate posibilitatile alternative de creditare si finantare pe care le ai la dispozitie.

De aceea, iti punem la dispozitie un mic ghid cu tot ce ar trebui sa stii in materie de credite si finantari, pentru a-ti putea gestiona corect conturile personale sau capitalul de lucru al companiei tale.

Cuprins


Tipuri de institutii care pot oferi creditare
Accesarea unui credit de la o banca
Credite oferite de institutii financiare nebancare
Cine poate opta pentru finantare de la institutii nebancare
Destinatii posibile ale unui credit IMM
Cum alegi cea mai avantajoasa forma de creditare nebancara
Cum alegi furnizorul potrivit de credite pentru afaceri
Rambursarea creditului

Tipuri de institutii care pot oferi creditare


Bancile sau entitatile care pot functiona ca institutii de creditare sub autoritatea BNR iti pot oferi un imprumut sau un credit sub diverse forme, fie ca persoana fizica sau juridica, in functie de nevoile tale curente de cheltuieli sau de dezvoltare. Alte entitati care se pot constitui sau care pot functiona cu respectarea dispozitiilor si a cerintelor specifice sunt institutiile financiare nebancare.

Accesarea unui credit de la o banca


Ca persoana fizica, poti solicita un imprumut bancii la care ai un cont deschis sub forma unui credit de mai multe tipuri:
-credite destinate achizitionarii unei locuinte, de tip ipotecar, imobiliar sau Prima Casa;
-credit de consum sau o facilitate de creditare pentru nevoi personale: pot fi acordate sub forma unui card de credit sau a unei descoperiri de cont. La randul lor, aceste tipuri de credite pot fi:
  • pentru nevoi personale nominalizate, acordate pentru nevoi specifice (studii, scop locativ, studii etc.), garantate pe toata perioada de derulare si cu o garantie de tip depozit colateral;
  • nenominalizate, care nu necesita justificarea destinatiei sau garantii reale, si se acorda in baza veniturilor lunare ale solicitantului. In functie de tipul de cheltuieli prevazute sau de timpul de rambursare, pot fi acordate sub forma unui card de credit sau a unuia de nevoi personale, cu sau fara ipoteca.

Inainte de a accesa un credit de la o banca, analizeaza nevoia pentru care il soliciti, pentru a vedea ce produs financiar e potrivit pentru tine.
De exemplu, ca sa compari costurile, este indicat sa ai in vedere dobanda anuala efectiva (DAE), sau costul total al creditului, calculat sub forma unui procent anual ce include atat dobanda cat si comisioanele aferente (de administrare si de analiza a creditului). Pentru aceasta, poti utiliza un simulator DAE pentru produsul financiar pe care vrei sa il obtii, oferit de la mai multe banci. De exemplu, o diferenta a acestui indicator de doar 0,1% pentru o perioada de creditare de 30 de ani poate creste suma pe care trebuie sa o rambursezi si cu 3000 de lei!

Credite oferite de institutii financiare nebancare


Daca faci parte din categoria antreprenorilor care doresc finantare pentru afacerea pe care o conduc insa nu indeplinesti conditiile de creditare solicitate de banci, poti solicita un imprumut de la o institutie financiara nebancara. Aceste tipuri de creditare sunt oferite pentru domenii diverse, de la agricultura la comert sau e-commerce, si acopera nevoile unui IMM sau prestatori de servicii cu profesiuni libere. In plus, societatea de creditare ofera si consultanta de specialitate firmei respective, pentru ca aceasta sa opteze pentru cea mai buna varianta de finantare.

Cine poate opta pentru finantare de la institutii nebancare


Orice societate IMM de tip S.R.L, S.A., P.F.A, intreprindere individuala sau familiala, ori din categoria prestatorilor de servicii cu profesii libere sau cabinete poate accesa Credite IMM pentru desfasurarea activitatii. Acestea sunt menite sa ajute firmele sa-si creasca gama de servicii prestate catre clienti sau cantitatea de produse comercializate.

Destinatii posibile ale unui credit IMM


Prin intermediul unui credit pentru investitii, iti poti dezvolta afacerea si poti achizitiona rapid, la un pret convenabil, echipamentele de care ai nevoie. Poti utiliza sumele de bani obtinute pentru:
  • plata taxelor la stat sau refinantare;
  • plata unor servicii;
  • stocuri de marfa;
  • investiții (mobile și imobile, auto, IT), echipamente sau amenajari puncte de lucru;
  • destinatii mixte (credite pentru capitalul de lucru plus investitii).

In functie de profilul afacerii, poti opta pentru destinatii mixte, deoarece exista flexibilitate in alegerea destinatiilor aferente creditului obtinut.

Cum alegi cea mai avantajoasa forma de creditare nebancara


In functie de destinatia dorita, poti opta pentru un credit de afaceri, pentru agricultura, e-commerce sau anticriza. Sumele pe care le poti obtine variaza intre 2.000 si 700.000 lei si pot fi obtinute cu un pachet minim de documente. Poti opta, astfel, pentru:
  • credite destinate capitalului de lucru, necesar bunei desfasurari a activitatii zilnice;
  • credite pentru investitii;

Analiza dosarului de credit se face rapid, cu raspuns pe loc sau in maxim doua zile, in functie de suma solicitata. In plus:
  • beneficiezi de un grafic flexibil si o perioada de gratie avantajoasa pentru rambursare;
  • analiza dosarului este transparenta si flexibila;
  • nu ai nevoie de vreun avans!

Asigura-te ca optezi pentru creditul cel mai avantajos care sa corespunda nevoilor societatii pe care o detii dar si ca perioada sa de rambursare este una care te avantajeaza! In plus, e important sa beneficiezi de o perioada de gratie prevazuta in cadrul contractului de creditare, pentru ca forma de finantare sa fie avantajoasa pentru tine.
Un alt factor de selectie important in cazul celei mai avantajoase forme de creditare este avansul zero de care poti beneficia si care nu este pus la dispozitie de toate institutiile financiare nebancare care activeaza in domeniu. De aceea, este important sa te familiarizezi cu acest aspect, inainte de a alege creditul potrivit pentru afacere.

Cum alegi furnizorul potrivit de credite pentru afaceri


Cu toate ca exista numeroase optiuni, in ceea ce priveste furnizorii de credite nebancare, conditiile pe care trebuie sa le indeplinesti sau criteriile de acordare a unor credite rapide pot sa difere considerabil. De aceea, este important sa alegi furnizorul potrivit planului tau de dezvoltare.
In primul rand, este important sa mizezi pe suportul financiar pus la dispozitie de o institutie financiara cu renume si cu un istoric clar in acest domeniu. De exemplu, Mikro Kapital, membra a ONG-ului European Microfinance Network, are rezultate dovedite in obtinerea unui impact pozitiv pe piata IMM-urilor de cel putin 4 ani. Te poti informa, in plus, de unul singur sau poti miza pe recomandarile colaboratorilor tai din domeniul afacerilor, pentru a descoperi o institutie financiara nebancara care sa iti inspire incredere.

Rambursarea creditului


Fie ca ai nevoie de un credit IMM aferent activitatii curente a afacerii sau de un credit pentru investitii, beneficiezi de un termen avantajos de rambursare a sumei creditate. In funcție de institutia de creditare, ai o perioada de rambursare cuprinsa intre 60 și 180 de luni, cu o perioada de gratie de pana la 12 luni, ceea ce ofera lejeritate in amortizarea investitiei pe care vrei sa o faci.

Sursa foto: pixabay.com