Cum obții un credit pentru persoană juridică

February 26th, 2021
Indiferent în ce etapă de creștere se află afacerea ta, va veni un moment în care ar putea fi utilă o sumă de bani în plus. Multe companii, mari și mici, utilizează capitalul împrumutat pentru a alimenta creșterea și a finanța alte inițiative de afaceri. Oricare ar fi nevoia, un împrumut este una dintre cele mai căutate metode de finanțare. Pentru a-l obține, ai nevoie însă să parcurgi câțiva pași:

1. Află cum te evaluează băncile


Înainte de a aplica, este important să înțelegi cum va fi evaluată cererea ta de împrumut de către creditor. Disponibilitatea creditorilor de a acorda un împrumut se bazează în mod deosebit pe evaluarea capacității debitorilor de a efectua fiecare plată periodică. Având în vedere acest lucru, ei iau în considerare scorul tău de credit personal, istoricul creditelor comerciale, fluxul de numerar, timpul în afaceri, garanțiile, industria și loialitatea.

2. Decide ce tip de împrumut sau finanțare ai nevoie


Deși, nu trebuie neapărat să fii un expert în finanțarea afacerilor pentru persoane juridice, din cauza atâtor opțiuni disponibile, trebuie să te specializezi în alegerea tipului de finanțare care să satisfacă cel mai bine nevoile afacerii tale și să se potrivească situației de credit a afacerii tale. Opțiunile includ:

  • împrumut pentru administrarea întreprinderilor mici;
  • împrumut bancar tradițional;
  • împrumut online nebancar;
  • avans în numerar pentru afaceri/comercianți;
  • linie de credit în fluxul de numerar al societăţii;
  • carduri de credit pentru afaceri pentru persoane juridice;
  • finanțarea de către furnizori;
  • linii de credit;


3. Optează pentru un creditor


Acum, că știi ce calificări va trebui să aduci la bancă - și ce produs de împrumut este cel mai potrivit pentru nevoile tale - poți începe cu următorul pas de a alege un creditor. Nu toți creditorii oferă toate serviciile menționate, așa că, vei dori să-ți restrângi căutarea la cele care oferă tipul de finanțare dorit de tine și va fi, probabil, să-ți aprobe cererea de împrumut pe baza solvabilității tale.

Unele caracteristici ale creditorului sunt lucruri pe care le poți rezolva, în timp ce altele vor fi considerate uși închise. O instituție bancară care oferă o rată a dobânzii mai mare decât ceea ce dorești în mod ideal nu este o ușă închisă, dar, este posibil să nu fie favorabilă. Întocmește o listă cu acele lucruri la care poți face compromis, dacă trebuie, și studiază cu atenţie dacă în oferta instituţiilor bancare de la care poţi beneficia de un împrumut sunt menţionaţi şi factori negociabili.

4. Stabilește-ți șansele de a primi aprobarea


În timp ce unii creditori vă vor precalifica pe baza informațiilor de bază, procesul real de solicitare a împrumutului va necesita, probabil, o anchetă detaliată asupra raportului tău de credit. Filtrează-ți cererile inițiale de împrumut la cei la care este, cel mai probabil, să ai succes.

5. Adună documentația


În cazul unui împrumut de afaceri mai formal, vei avea nevoie de o grămadă de documentație pentru a obține aprobarea. Iată doar câteva dintre cele mai frecvente lucruri care le vor cere, dar, aceasta nu este o listă exhaustivă:

  • extrase de cont bancar de afaceri;
  • declarații fiscale și documente justificative și pentru conturile fiscale de afaceri pentru persoane juridice, dar, și pentru cele personale;
  • orice licențe și înregistrări aplicabile;
  • alte documente financiare considerate relevante (vânzări cu un card de credit, facturi neplătite și conturi de primit);
  • diverse contracte legale care ar fi relevante (franciză, încorporare, leasing);


De asemenea, este posibil să ai nevoie de:

  • prognoza de afaceri cu detalii despre fluxul de numerar și costurile viitoare;
  • documentația reprezentării insuficient deservite (pentru împrumuturile destinate întreprinderilor deținute de femei, de exemplu);
  • plan de afaceri actualizat cu detalii despre strategiile tale de creștere și marketing;


Răspunsul scurt la „Ce ar trebui să aduc?” este că trebuie să fii pregătit să incluzi orice bucată de hârtie sau document electronic pe care l-ai utilizat, atunci când vii cu planul tău de afaceri și situațiile financiare. Băncile nu te vor crede că vei fi profitabil și vei putea plăti banii înapoi. Ei trebuie să vadă un fel de dovezi care să-ți valideze bonitatea.

6. Completează cererea


Regulile de aplicare sunt cam aceleași, indiferent dacă stai într-un birou undeva cu pix și hârtie sau scrii pe computer de acasă. Completarea cererii poate dura ceva timp, dar, datorită documentației pe care ai adunat-o, aceasta nu va fi la fel de laborioasă pe cât ar fi putut fi. După ce ai făcut acest lucru, așteaptă între 24 de ore și șase luni - în funcție de tipul de împrumut ales.

Sursa foto: unsplash.com