Cultura de afine îți poate aduce un profit bun

August 13th, 2021
Afinul este unul dintre cei mai căutați arbuști fructiferi, pentru că o astfel de cultură are o eficiență mai mare decât a altor fructe de pădure, este productivă chiar și după 30 de ani de la înființare. Dacă vrei să te lansezi într-o afacere din domeniul agriculturii, îți prezentăm câteva detalii utile despre cum să realizezi o cultură de afine și să obții profit din fructele pe care le obții.

Cum să crești o cultură de afine


Afinul este o cultură relativ nouă în Europa, fiind introdusă de-abia în anii 1930, iar în România a fost cultivată pentru prima dată în 1968. Afinul se prinde cel mai bine în zone cu climă răcoroasă și umedă, de aceea se recomandă să fie sădit pe dealuri înalte din zonele subcarpatice. Plantează afinul în octombrie sau noiembrie, iar în zonele mai secetoase, primăvara devreme. Dacă terenul se află într-o regiune umedă, se recomandă a doua plantare în martie sau aprilie.

Alege terenul potrivit pentru o cultură de afine


La înființarea unei culturi de afine trebuie să iei în calcul restricțiile de temperatură, condițiile de sol și necesarul de apă pentru ca producția la hectar să fie rentabilă și să poți beneficia de recolte multianuale.

Condițiile de temperatură pentru cultura de afine


Pentru că afinul este un arbust căruia îi priește clima răcoroasă și umedă, temperaturile optime de dezvoltare sunt între 18 și 30°C. Rezistă bine la ger dacă este vorba despre afini maturați, în schimb nu se pot adapta la condiții secetoase.

Condițiile de sol pentru cultura de afine


Alege pentru o cultură de afini soluri acide, ușoare spre mijlocii, bine drenate și bogate în materie organică. Evită solurile foarte compacte și argiloase, în care mustește apa și există riscul ca rădăcinile să mucegăiască.

Necesarul de apă pentru cultura de afine


Ai observat că afinul suferă și la secetă, și la umezeală excesivă. De aceea este foarte important să alegi terenul unde vei realiza cultura de afine într-o zonă cu regim de precipitații uniform, indiferent de anotimp. În anii cu ploi puține este necesar să suplimentezi aportul de apă. Reține că nu poți pune bazele unei culturi de afini fără să-ți asumi și costurile suplimentare cu sistemele de irigații.

Identifică finanțarea potrivită pentru cultura de afine


Dacă nu deții un teren adecvat pentru cultura de afine, află ce tip de credit ți se potrivește și achiziționează o suprafață de minim un hectar. Alege unul dintre soiurile de afini care se cultivă în România: Bluecrop, Silmutan, Blueray, Coville, Duke, Earlyblue sau Weymouth

Cultivă profesionist terenul cu afine


Vrei să devii antreprenor în domeniul cultivării afinelor și ai nevoie de un capital de pornire pentru afacerea ta. Apelează la cele mai avantajoase credite pentru agricultură, ca să-ți asiguri finanțarea pentru un start reușit în acest domeniu și să acoperi costurile destul de mari pe care le implică o astfel de investiție.
Atunci când faci planul de afaceri ține cont și de lucrările agrotehnice pentru întreținerea unei culturi de afin: afânarea solului, conducerea plantelor, irigare, toaletare, întreținere, fertilizare, rodire și regenerare. La aceste operațiuni repetitive se adaugă campaniile de erbicidare, aplicarea de fungicide și insecticide.

Cum să faci profit din cultura de afine


Cel mai des întâlnite sunt afacerile care se ocupă de cultura de afine pe care o comercializează ca atare, fără prelucrarea fructelor. Recoltarea afinelor se realizează în mai multe moduri, în funcție de utilizare:
• recoltare manuală pentru fructele destinate consumului în stare proaspătă;
• recoltare mecanizată - cu ajutorul combinelor; recoltarea mecanizată implică pierderi cantitative și calitative și, de aceea, este destinată producțiilor industriale;
• recoltare semimecanizată - fructele se culeg manual și sunt colectate într-un punct comun.
Atunci când vrei să obții profit dintr-o cultură de afine trebuie să ai la dispoziție spații de depozitare, pentru că aceste fructe de pădure se pot ține în spații uscate la temperaturi de 10-12°C timp de o săptămână sau în camere frigorifice, la 0-2°C pentru o lună de zile.

Comercializează afine


Identifică acele canale de distribuție și puncte de vânzare directă care să-ți permită valorificarea recoltei de afine la prețuri corecte, în condiții de transparență și eficiență. Trebuie să ai în vedere dimensionarea corespunzătoare a spațiilor de depozitare și procesare pentru valorificarea fructelor în condiții atractive.

Deschide un magazin online cu produse pe bază de afine


Ca să beneficiezi de profituri frumoase, deschide un magazin online cu produse realizate pe bază de afine. Cele mai căutate sunt sirop de afine, ulei de afine, pudră de afine, dulceață de afine, suc proaspăt de afine și nu în ultimul rând extract fluid din fructe de afin cu rol antioxidant si antiaging.
Realizează un website special pentru vânzări online și apelează la credite pentru ecommerce care să te ajute cu finanțare pentru proiectarea unui magazin online care să respecte toate cerințele de calitate: interfață user friendly, platformă intuitivă, galerie de produse cu imagini și detalii utile.

Perseverează în ideea ta de afaceri și începe o cultură de afine, ținând seama de recomandările primite și alegând cele mai bune soluții de finanțare. Studiază piața, analizează firmele concurente și menține o strategie de afaceri flexibilă, pe baza versatilității acestor produse, pe care le poți vinde sub formă de fructe proaspete sau le poți comercializa în variantă procesată (fierbere, distilare, presare la rece, uscare ș.a.) pentru domenii diverse, precum Horeca, magazine de produse naturiste, fitoterapie sau cosmetică.

Sursa foto: unsplash.com