Ce înseamnă garanția în cazul unui credit și tipuri de garanții

June 21st, 2022
Garanția în cazul unui credit reprezintă un produs de o anumită valoarea pe care un creditor o poate revendica de la un debitor, în situația în care cel împrumutat nu poate rambursa suma primită prin contract. Creditele de la o instituție financiară nebancară stipulează fie o garanție personală, fie varianta garanție personală alături de garanția unui bun mobil sau imobil.

Garanția la credite, în diverse variante, reprezintă o măsură de siguranță pentru creditor, prevăzută în cadrul unui contract, încheiat între două părți. În momentul în care debitorul nu mai reușește să ramburseze creditul luat, instituția financiară bancară sau nebancară are, conform termenilor contractuali, posibilitatea legală de a-și recupera banii, scoțând la vânzare bunul sau bunurile puse drept garanție. Suma împrumutată ajunge să fie restituită creditorului, chiar și în situația în care debitorul nu rambursează creditul.
Există mai multe tipuri de garanții. Ne vom referi în acest material la cele solicitate de Mikro Kapital, pentru diversele tipuri de credite aflate în portofoliu. În urma analizei dosarului de credit este stabilit tipul garanției necesare, acestea variind în funcție de suma creditului, perioada de finanțare, analiza afacerii și istoricul de creditare.

Credite cu garanție personală


Ce este garanția personală? În cazul creditelor, garanția personală reprezintă garantarea creditului contractat cu toate bunurile prezente sau viitoare. Dacă o firmă nu reușește să mai plătească împrumutul, instituția financiară nebancară are posibilitatea legală de a executa silit orice bun din proprietatea debitorului, pentru a-și recupera banii acordați.
Creditele pentru afaceri de până în 45.000 de lei de la Mikro Kapital pot fi accesate doar cu garanție personală. Pentru aceeași sumă este nevoie tot de garanție personală și în cazul creditelor pentru agricultură.
Creditele pentru eCommerce, cea mai rapidă soluție pentru afaceri, de până la 45.000 de lei pot fi luate tot cu garanție personală.
Pentru toate aceste variante, perioada contractuală este de 60 de luni, numărul de acte este redus, creditele putând fi solicitate și online. Nu este nevoie de avans, graficul de rambursare este flexibil și se oferă și o perioadă de grație.
Aceste produse financiare pot fi utilizate pentru capital de lucru, pentru investiții, dar pot fi și cu destinație mixtă - capital de lucru și capital de investiții.

Credite cu garanție personală și garanție bun mobil


Pentru creditul pentru afaceri de la Mikro Kapital, cu valoare între 45.001 lei și 135.000 de lei, pe 60 de luni, trebuie să oferiți atât garanție personală, cât și garanția unui bun mobil. Fiind vorba de o sumă mai mare, creditorul solicită garanții extinse.
În cazul în care nu se realizează rambursarea creditului, instituția financiară nebancară poate să treacă la executarea silită a oricărui bun aflat în proprietatea debitorului, oferit drept garanție, potrivit contractului încheiat între cele două părți.

De aceea este foarte bine să vă faceți calculele înainte de a solicita creditul, iar în situația în care apar probleme, luați legătura cu creditorul pentru a identifica cea mai bună soluție de rambursare.
Și pentru creditul pentru agricultură cu sume împrumutate cuprinse între 45.001 lei și 135.000 de lei, sunt stipulate aceleași garanții, ca la creditul pentru afaceri, situația fiind identică și la creditele pentru eCommerce.

Credite cu garanție personală și garanția unui bun imobil


Această variantă de creditare se aplică creditelor pentru afaceri, pentru agricultură și pentru eCommerce, dacă sumele solicitate sunt cuprinse între 135.001 lei și merg până la 700.000 de lei, iar perioada contractuală se întinde pe 60 de luni.
Cu cât sumele de bani împrumutate sunt mai mari, garanțiile solicitate sunt mai consistente. Cu toate acestea, pachetul de documente necesare pentru oricare dintre creditele menționate este minimal: actul de identitate al împrumutatului și al fidejusorului, documente care confirmă desfășurarea activității. În situații excepționale pot fi solicitate și alte documente.

Credite fără garanții solide


Am vorbit despre ceea ce înseamnă garanțiile și despre tipul garanțiilor solicitate pentru diverse servicii de creditare. Trebuie să știți că există și posibilitatea obținerii unor credite pentru care nu este nevoie de prezentarea nici unei garanții solide (mobile sau imobile).
Mikro Kapital oferă Credit SupeRRapid, cu pre-aprobare instantă online. Puteți solicita și primi până la 70.000 de lei, pentru o perioadă de maximum 60 de luni.

Creditele cu garanții solide, dar și cele fără, de la Mikro Kapital au avans zero, sunt flexibile cu grafic de rambursare lunar sau sezonier, în funcție de nevoi și de specificul activității desfășurate. Aceste credite sunt sigure și banii ajung rapid în cont pentru ca activitatea firmei să nu aibă de suferit.
Dacă aveți dubii legate de credit sau nu știți care este creditul potrivit afacerii și stadiului de dezvoltare al acesteia, puteți apela la serviciile de consultanță specializată.

Garanția în cazul unui credit este necesară pentru anumite tipuri de împrumuturi, când sumele de bani sunt consistente. Garanțiile sunt o modalitate prin care creditorul se asigură că nu va pierde banii acordați debitorului. Creditele acordate de Mikro Kapital sunt variate, astfel încât, indiferent de tipul de activitate desfășurat, să puteți identifica cea mai bună variantă de ajutor. În plus, personalizarea creditelor în funcție de nevoi este esențială pentru micii întreprinzători aflați la început de drum sau în plin proces de dezvoltare.

Garanția în cazul unui credit este modalitatea prin care instituția creditoare se asigură că nu va rămâne fără banii împrumutați.

Sursa foto: pixabay.com