Construcția unui solar: investiții necesare și soluții financiare la care poți apela

June 23rd, 2022
Solarul este un teren agricol, împrejmuit, acoperit cu folie transparentă, în cadrul căruia se cultivă legumele, zarzavaturile, flori și plante aromatice timpurii. Construcția unui solar nu este foarte dificilă, dar investiția poate fi costisitoare dacă suprafața cultivată este mare, iar materialele folosite sunt de calitate.

Construcția unui solar poate fi soluția potrivită pentru tine, astfel încât să poți cultiva ce îți dorești, pe terenul deținut în proprietate. Pentru ca investiția să își merite banii, iar profitul să fie unul pe măsura efortului, trebuie să ai în vedere câteva aspecte. Planul pe care trebuie să îl ai bine pus la punct include locul de amplasare, suprafața, cultura, materialele folosite, dar și utilitățile necesare culturii.

1. Locul ales pentru solar


Solarul are marele avantaj că în el poți crește produse care vor fi bune de recoltat cu câteva săptămâni înaintea celor cultivate pe câmp. Locul pentru amplasarea construcției este esențial și trebuie să ai în vedere tipul de solar pe care vrei să îl construiești, suprafața totală și cultura care urmează să fie înființată.
În solar, plantele cresc într-un mediu controlat, având condiții optime pentru dezvoltare, motiv pentru care acesta trebuie poziționat într-o zonă fără umbră, fără risc de inundații, eventual pe o pantă ușoară, pe un sol bogat în nutrienți.

2. Bugetul alocat


Un proiect de tipul construcției unui solar începe de la zero, iar suma investită poate să se ridice destul de mult. De aceea este important să îți faci foarte bine calculele, să vezi ce materiale îți poți permite.
Dacă bugetul nu îți acoperă necesitățile, poți să apelezi la un credit pentru agricultură de la Mikro Kapital. Dacă optezi pentru 45.000 de lei, cu garanție personală, poți să utilizezi banii pentru capital de investiții, astfel încât să construiești solar, magazii de depozitare, dar și sisteme de irigații.
Poți apela la sume ceva mai mari, de până la 135.000 de lei cu garanție personală și garanție bun mobil sau poți solicita suma maximă de 700.000 de lei cu garanție personală și garanție bun imobil.
Creditul poate fi obținut rapid, cu un minimum de acte, cu perioadă de grație, grafic de rambursare flexibil, care ține cont de caracterul sezonier al afacerii tale.

3. Arhitectura solarului și materialele folosite


Culturile de legume, fructe și chiar de flori pentru comercializare, implică suprafețe generoase. Cele mai des întâlnite variante de solar sunt cele pe structură metalică, cu formă curbată, de semicerc. Țevile pot fi și din polipropilenă (PPR), din plastic (PVC), aliaj de aluminiu, din oțel galvanizat sau negalvanizat.
Poți însă să investești ceva mai mulți bani și să realizezi o variantă de căsuță tradițională, cu acoperiș în două pante, durabilă, cu o structură complexă, din lemn. Acest lucru înseamnă că bugetul alocat proiectului va fi ceva mai mare.
Folia se acoperire a solarului este de regulă din polietilenă, special creată și tratată pentru a oferi rezistență la razele solare, termicitate, transparență, elasticitate, totul pentru ca ceea ce tu cultivi să beneficieze de cele mai bune condiții pentru dezvoltare.
Accesoriile sunt și ele importante și se adaugă la bugetul proiectului: clipsuri pentru folie, jgheaburi, sârmă, baghete metalice, scânduri, holșuruburi.

4. Racordarea la utilități


Apa este vitală oricărei culturi, dar în funcție de tipul răsadurilor sistemul de udare a plantelor este diferit. Irigarea prin picurare este o variantă răspândită la nivelul României. Acest lucru înseamnă că tuburile sau benzile de picurare trebuie să aibă un sistem bun pentru a deservi culturii. Sunt și alte modalități prin care apa ajunge la plante: aspersoarele.
Încălzirea pe timpul sezonul rece este importantă, culturile având nevoi diferite. Sobele artizanale pe lemn sau rumeguș reprezintă varianta cea mai ieftină pentru menținerea unui microclimat adecvat.
Radiatoarele electrice, centrala termică, răsadnițe cu cablaj electric sunt alte câteva variante pentru încălzirea solarului, aceste metode fiind ceva mai costisitoare.

5. Pregătirea solului


Solul în care vor crește plantele are nevoie prima dată de dezinfecție, realizată cu ajutorul unor soluții special concepute pentru solar. Scopul acestora este de a combate bolile și dăunătorii.
Următoarea operație este fertilizarea solului. Apoi urmează afânarea și pregătirea pentru plantare. Operațiile enumerate sunt ceva mai complexe, dacă anumite răsaduri sau culturi au nevoie de condiții speciale pentru a se dezvolta.

6. Extra sfaturi


Ușa solarului poate fi confecționată din materiale diverse, dar ideal ar fi să existe o ușă pe structură din lemn sau metal la exterior și una din perdea de plastic sau glisantă la interior.
Înălțimea solarului este importantă și trebuie să ai în vedere acest lucru, ținând cont și de culturile pe care urmează să le înființezi.
Solarul poate fi o construcție ușoară, care să fie mutată după o anumită perioadă, dacă solul va fi sărăcit de nutrienți.
Un solar înalt înseamnă aerisire și ventilație bune. Nu uita că ai nevoie și de guri de aerisire pentru o bună ventilație, poziționarea acestora fiind realizată în mai multe puncte. Deși este importantă acoperirea eficientă a solarului, sunt momente ale anului în care acesta trebuie dezvelit pentru ca soarele, ploaia și zăpada să poată asigura solului nutrienții necesari noilor culturi.
Poți utiliza și o plasă de umbrire pentru ca dezvoltarea plantelor, a legumelor, fructelor sau florilor să se facă uniform, dar cu o protecție față de razele solare care le pot afecta în perioadele fierbinți.
Dacă realizezi solarul în regim propriu faci economii, dar dacă nu te pricepi, poți să ajungi să pierzi banii investiți în solar și în culturi. În situația în care alegi să apelezi la specialiști, trebuie să te asiguri că este o firmă cu tradiție, iar produsele utilizate sunt de calitate.
Pe piață există și kit-uri pentru construcția de solarii, dar atenție ce alegi să cumperi.


Construcția unui solar este o investiție importantă, care trebuie să aibă un proiect bine pus la punct. Bugetul este esențial. Dacă nu ai toți banii necesari pentru construcția unui solar, poți să apelezi la sprijin din partea unei instituții financiare nebancare. Succesul afacerii tale depinde și de culturile alese pentru înființare, dar și de grija pentru acestea.


Construcția unui solar presupune un buget mare, dacă se folosesc materiale de calitate. Cu ajutor financiar nebancar, poți avea banii necesari investiției.

Sursa foto: pexels.com