Ce este un microcredit și cine îl poate accesa?

June 28th, 2022
Te gândești să dai startul unui business, însă nu ai fonduri suficiente pentru a acoperi întreaga investiție și capitalul de lucru necesar? Sau poate deții deja o companie și vrei să-i crești capacitatea de producție ori să diversifici gama de servicii prestate pentru clienți. Indiferent de nevoile tale, află că ideile prind viață cu ajutorul creditelor pentru afaceri. Finanțarea responsabilă poate reprezenta succesul firmei tale, indiferent de obiectul de activitate. Tot ce trebuie să faci este să optezi pentru unul dintre cele mai bune tipuri de credite, în funcție de dimensiunea afacerii tale. Din acest motiv, ne-am propus să-ți explicăm mai multe despre microcredit, o oportunitate grozavă pentru antreprenori, care a cunoscut o promovare tot mai puternică în ultimii ani.

Ce este un microcredit?


După cum sugerează și numele, microcreditul este un instrument de finanțare cu valoare mică, de cel mult 25.000 de euro. Conceptul a fost dezvoltat în anul 1960 de către Muhammad Yunus, un antreprenor social, bancher și economist din Bangladesh. Inițial, microcreditul a fost conceput ca o formă de întrajutorare a companiilor mici, aflate la început de drum. Însă, în timp, acesta s-a extins și către restul populației care nu putea să aibă acces la alte tipuri de credite.
Scopul unui microcredit este de a ajuta la formarea și dezvoltarea firmelor mici și a microîntreprinderilor. Practic, vorbim de incluziunea financiară a acestora prin accesarea unei soluții de finanțare pe termen scurt sau mediu-lung. În general, microcreditul are o valoare redusă, iar procedurile de obținere sunt destul de ușor de parcurs. Spre deosebire de alte tipuri de credite, împrumutul de acest gen solicită o documentație simplificată și asta pentru că reprezintă o formă de ajutor prin care afacerile pot evolua în direcția în care își doresc, atingându-și adevăratul potențial. Vorbim de un împrumut nebancar, oferit în principiu de instituțiile financiare nebancare, așa cum este și Mikro Kapital.

Cine poate accesa un microcredit?


Clienții cărora li se adresează un microcredit sunt firmele aflate în orice stadiu al dezvoltării lor. Poate fi accesat de companiile mici și microîntreprinderile care întâmpină dificultăți în a aplica pentru alte tipuri de credite și servicii de finanțare tradiționale, dar și de cele aflate la început de drum. De altfel, microcreditul este uneori singura soluție a micilor antreprenori care nu beneficiază de susținere financiară, dețin un nivel scăzut de resurse și nu au garanții. Este bine cunoscut faptul că ei sunt deseori excluși de la operațiunile bancare clasice sau că, dacă li se acceptă împrumutul, trebuie să se supună unor condiții stricte de creditare. De asemenea, un microcredit poate fi accesat și de către persoanele fizice.
În ceea ce privește Mikro Kapital, pot solicita credit orice tip de afaceri – SRL, PFA, Întreprinderi individuale, Întreprinderi/Asociații Familiale, profesii liberale (notari, avocați etc.). Totodată, finanțăm și persoanele fizice care practică diverse activități economice, de exemplu producătorii locali. Împrumuturile se obțin rapid și au un grad ridicat de flexibilitate. Chiar dacă sunt tipuri de credite ce reprezintă succesul unui start-up sau a unei companii cu experiență, pot fi luate în considerare și în alte situații. Dată fiind natura inclusivă a microcreditului, prin respectarea politicii de risc și folosind instrumente de hedging al riscului, precum garanții, împrumutul poate fi extins și către categoriile care presupun un risc crescut.

Pentru ce poate fi utilizat un microcredit?


În funcție de nevoile societății tale, poți accesa un microcredit pentru investiții în agricultură sau dezvoltarea unei afaceri în domeniul eCommerce, de exemplu. Un microcredit te poate ajuta să-ți pui afacerea pe picioare ori, din contră, să nu rămâi restant cu plata serviciilor. Poți să acoperi cheltuielile curente ale activității zilnice și a nevoilor lunare pe care le are compania ta, cheltuielile către bugetul de stat, pe cele cu salariile personalului ori plățile care furnizori.

Un microcredit destinat capitalului de lucru te poate ajuta să ieși dintr-un blocaj financiar și să-ți crești business-ul. Fie că vrei să-ți crești stocul de marfă, fie că ai acumulat diverse datorii, un împrumut de acest fel reprezintă o soluție pentru impasul financiar. Dacă te gândești la investiții, poți folosi banii în special atunci când ești un mic producător sau agricultor. Prin intermediul unui microcredit ai posibilitatea să-ți achiziționeze anumite echipamente, utilaje, terenuri ori să-ți amenajezi depozite sau puncte de lucru. Destinațiile unui microcredit sunt diverse, iar avantajul tău principal este că beneficiezi de flexibilitate în alegerea modului de folosirea a banilor împrumutați.

Lipsa accesului la finanțare bancară, a lichidității, garanțiilor sau experienței antreprenoriale poate distruge visul unui antreprenor aflat la început de drum. Totodată, imposibilitatea de a plăti datoriile ori de a-și crește stocul de mărfuri îi pot genera probleme uriașe unei companii mai vechi pe piață. Microcreditul are rolul de a susține activitatea antreprenorială și de a le oferi finanțare întreprinderilor mici și mijlocii în orice stadiu al activității lor.

Sursa foto: unsplash.com