Ce taxe și impozite plătești anul acesta dacă ai o firmă (SRL sau PFA)

May 2nd, 2023
Primele aspecte la care trebuie să te gândești când îți începi călătoria în antreprenoriat sunt: alegerea formei juridice (SRL sau PFA), alegerea codurilor CAEN aferente activității tale, înțelegerea taxelor și impozitelor și cum trebuie achitate, precum și recrutarea talentelor (dacă este cazul), alegerea serviciului de contabilitate potrivit și alegerea sursei de finanțare potrivite.

Dacă anul acesta vrei să-ți deschizi o firmă în România sau ai deja o afacere și vrei să rămâi la curent cu cele mai noi decizii, iată ce taxe și impozite trebuie să plătești din 2023.

Taxe și impozite pentru un SRL (2023)


Taxa pe valoare adăugată (TVA)


Dacă vrei să-ți înființezi o firmă nouă în 2023, trebuie să știi că SRL-ul tău va fi neplătitor de TVA. În prezent, un SRL nou înființat nu poate opta pentru înregistrarea ca plătitor de TVA, ci acest aspect devine accesibil ulterior și trebuie anunțat la ANAF. În schimb, poți aplica foarte ușor pentru un credit pentru firmă nouă ca să ai un start avantajos pentru afacerea ta.

Un SRL neplătitor de TVA poate avea în continuare acest statut, dacă și numai dacă, cifra de afaceri se află sub plafonul de aproximativ 300.000 de lei. Implicit, cifra de afaceri va depăși plafonul prestabilit odată ce-ți începi dezvoltarea și extinderea întreprinderii.

Odată ce treci de acest plafon, trebuie să-ți înregistrezi afacerea ca plătitoare de TVA în termen de zece zile de la sfârșitul lunii în care ai depășit suma de 300.000 de lei. În calitate de plătitor de TVA, ți se va aplica o cotă standard de TVA de 19%, cu excepția în care te afli în următoarele scenarii:

  • Serviciile de alimentare cu apă, alimente, băuturi și serviciile medicale plătesc o cotă de TVA de 9%;
  • Serviciile de catering, cazare, manuale școlare, cărți, reviste, acces la muzee, evenimente culturale și sportive plătesc o cotă de TVA de 5%.

TVA-ul se declară și se plătește trimestrial la ANAF.

Contribuții sociale


Contribuțiile sociale se referă la o serie de obligații fiscale pe care atât angajatorul, cât și angajatul au responsabilitatea să le plătească lunar din venitul brut în schimbul unor asigurări. Pentru că, în articolul prezent, discutăm despre taxele și impozitele pe care trebuie să le plătească un SRL, iată care este valoarea contribuțiilor sociale pe care ești obligat să le achiți în calitate de angajator:

  • Contribuția de Asigurări Sociale (CAS) - 25%;
  • Contribuția de Asigurări Sociale de Sănătate (CASS) - 10%;
  • Impozitul pe venit - 10%; Contribuție Asiguratorie pentru Muncă (CAM) - 2.25%.

Dacă ești la început și simți că nu te descurci cu plata salariilor și taxelor la stat, solicită un credit pentru afaceri de la Mikro Kapital și acoperă capitalul de lucru!

Impozitul pe dividende


Conform OG 16/2022, începând de la data de 1 ianuarie 2023, impozitul pe dividende va fi majorat la 8%. Până la momentul adoptării deciziei, impozitul pe dividende aplicat atât companiilor private, cât și celor de stat, era de 5%.

Noua decizie prevede majorarea valorii impozitului pe dividende doar pentru dividendele distribuite/plătite între persoane juridice cu cetățenie română, precum și pentru cele distribuite/plătite celor care nu au reședința în România.

Prin aceasta, dividendele se pot distribui trimestrial sau anual, dar numai cu reținerea, declararea și plata acestui impozit pe dividende de 8% din valoarea dividendelor brute.

Taxe și impozite pentru un PFA (2023)


Impozitarea unui PFA este diferită de impozitarea unui SRL și se poate face în două moduri, în funcție de avantajele pe care le întrunește antreprenorul: impozitarea în sistem real și impozitarea pe normă de venit. Vom discuta explicit despre aceste două moduri de impozitare în rândurile ce urmează:

Impozitarea în sistem real


Impozitarea în sistem real se referă la plata unui procent de 10% din venitul net realizat de PFA. În acest context, venitul net reprezintă diferența dintre venitul brut impozabil și cheltuielile deductibile.

Datorită modului în care se calculează valoarea impozitului, impozitarea în sistem real este recunoscută fiind cea mai avantajoasă modalitate.

Pentru determinarea venitului net, poți ține o evidență contabilă în partidă simplă a tuturor veniturilor și cheltuielilor legate de activitatea ta sau poți apela la un contabil specializat care să se asigure de corectitudinea acestora.

Impozitarea la normă de venit


Impozitarea la normă de venit se referă la aplicarea procentului de 10% standard la o sumă prestabilită (normă de venit), indiferent de care sunt veniturile realizate de PFA în viața reală. Sumele se stabilesc în fiecare an și diferă în funcție de județul sau chiar localitatea unde proprietarul PFA-ului are stabilită adresa de domiciliu.

Începând cu acest an, plafonul pentru impozitarea pe norma de venit s-a redus de la 100.000 de euro la 25.000 de euro. Această măsură afectează în special persoanele cu activități independente care au un PFA impozitat cu normă de venit și realizează câștiguri brute anuale mai mari decât echivalentul în lei al noului plafon.

Pentru cei care, în anul 2023, depășesc plafonul de 25.000 de euro, vor fi obligați ca începând cu anul fiscal 2024 să treacă la modalitatea de impozitare în sistem real. Așadar, persoanele în cauză care au un PFA vor trebui să completeze și să depună Declarația Unică privind impozitul pe venit, contribuțiile sociale și contribuțiile de sănătate datorate de persoanele fizice până la data de 25 mai 2024.

Pentru determinarea câștigurilor nete, nu mai ești responsabil de a ține și evidența cheltuielilor, întrucât aceasta nu mai influențează în niciun fel suma la care se aplică impozitul de 10%. În impozitarea la normă de venit, va trebui să monitorizezi doar veniturile.

Află cum poți accesa un microcredit în calitate de PFA!

Contribuții sociale


Și PFA-ul trebuie să contribuie la bunăstarea socială dacă acesta se încadrează în criteriile prestabilite care se calculează în funcție de veniturile generate. Astfel, pentru ca un PFA să plătească contribuții sociale, acesta trebuie să obțină venituri a căror valoare este echivalentă cu minim 12 salarii minime brute la nivel național.

Astfel, pentru 2023, Guvernul României introduce noi plafoane pentru valoarea contribuțiilor sociale pe care trebuie să le plătească un PFA:

  • Plafon CAS - 25%
  • Plafon CASS - 10%

Fie că ai un SRL, fie că ai un PFA, taxele și impozitele menționate anterior sunt obligatorii și se plătesc conform condițiilor și termenelor prevăzute prin lege.

Pe blogul Mikro Kapital ești întodeauna la zi cu noile informații din lumea afacerilor!